Gdy robię notatki do kroku IV i nie obawiam się że ktoś przeczyta to znaczy tylko tyle:
że powinienem ten krok zacząć od początku bo ściemniam i siebie usprawiedliwiam - mają to być moje najskrytsze tajemnice i zachowania jakich się WSTYDZĘ...
Oczywiście mam tak chować notatki żeby nikt nie czytał!
Słyszałem też wypowiedź nie pijącego że nie będzie przerabiał kroków,ponieważ je trzeba wdrażać w życie a nie przerabiać - i SŁUSZNIE.
Tylko aby coś wdrażać w swoje życie trzeba wpierw poznać i znaleźć metodę która mnie odpowiada a jest ich szereg - i na tym polega Przerabianie.
Przerabianie - na mojej grupie kroków polega na uzyskaniu wskazówek do zrozumienia istoty tego kroku i wypracowanie metody pracy.
Kroki są napisane w liczbie mnogiej - gdyż pracujemy wspólnie ale wdrażamy w swoje życie indywidualnie...
Zachęcam przy pracy nad krokami do przeczytania sobie treści kroku w liczbie pojedynczej
jest to bardziej osobiste - ginie odpowiedzialność zbiorowa...
PD - janusz
_________________ Bądź uważny , staraj się być szczęśliwy.
rzeczywiście, też spotykam się z dosyć karkołomnymi akrobacjami intelektualnymi na temat realizowania programu, które sprowadzają się raczej do uniknięcia rzeczowego zabrania się za fizyczną realizację poszczególnych kroków. Za to ostatnio poznałem kilka osób, które realizują kroki w sposób niezwykle prosty i przejrzysty, można by rzec: wprost.
jal napisał/a:
Przerabianie - na mojej grupie kroków polega na uzyskaniu wskazówek do zrozumienia istoty tego kroku i wypracowanie metody pracy.
zafrapowało mnie to - co to jest grupa kroków? czy to ma formę mitingów, czy jeszcze jakoś inaczej?
Wojtal
Od 14 lat prowadzę grupę kroków,jestem jej uczestnikiem również.
Pracujemy od kilku lat w grupie zamkniętej w każdą środę dwie godziny plus prace domowe pewnie następne dwie . Czyli w roku 50 spotkań po 2 godziny plus praca własna.
Nabór jest na początku stycznia w każdy miesiąc omawiamy inny krok.
Obecnie zaczynało 11 osób jest nadal 9. Są pewne rygory: dwie nieobecności pod rząd lub cztery w ogóle wykluczają z grupy,jest również obowiązek odrabiania lekcji i czytanie zalecanej literatury.
Funkcjonowanie można porównać ze Strzyżyną lub PRO czyli warsztatowo...
PD - janusz
_________________ Bądź uważny , staraj się być szczęśliwy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum